Elasha: een scholencomplex in Luyamba

In deze Kasai-regio wachten zeker 600 jongeren op degelijk onderwijs

RD Congo, Afrika

Voorzitter en initiatiefnemer is Emile Elasha. Hij is sinds 2014 de drijvende kracht achter de lokale coöperatieve COOMIAP  (Coopérative minière et agro-pastorale).  Vele van die realisaties werden in 2017 vernietigd tijdens de rebellenopstanden. Toen groeide bij de bevolking de idee om een basis- en secundaire school te bouwen. Die school moet een centrum worden voor ontwikkeling met o.m. oog voor gezondheid en beroepsopleiding.  Dank zij contacten met de Lokerse raad voor ontwikkelingssamenwerking is het 'Comité Elasha vzw' ontstaan dat zorgt voor fondsenwerving, netwerking en sensibilisering voor de vzw Elasha.

Doelstelling
Via deze school wil het project economische bedrijvigheid aanzwengelen en zo meer welvaart op gang te brengen in de streek. Nu heerst daar veel armoede en analfabetisme, terwijl de bodem vruchtbaar is en interessante mineralen bevat (bv diamant) en er een groot menselijk potentieel is. Er zal gestart worden met een basisschool annex ziekenpost, met zo snel mogelijk ook een technische school voor o.m. naaiatelier en verwerking van lokale materialen zoals houtbewerking. Ook een keuken met refter wordt voorzien.

Bouwplannen
Als locatie is gekozen voor het dorp Luyamba omdat dit dorp centraal gelegen is voor de andere kleinere dorpen. Er worden ongeveer 600 kinderen verwacht, die samen met hun ouders uitkijken naar de start van de werkzaamheden. De schooldirecteur en leerkrachten staan klaar om in de school aan de slag te gaan.  Het bouwperceel is toegewezen door de chef coutumier (lokale chef) en beslaat 2 km².  Er is dus potentieel voor moestuin, sportvelden, internaat ...
De coöperatie COOMIAP zal de bouwwerken coördineren. De coöperatie verzekert dat ze de bouw, de werking en het onderhoud van de school zal opvolgen en ook 20% van de jaarwinsten zal voorzien voor de werkingskosten van de school. De bouw zal uiteraard ook opgevolgd worden door vzw Elasha en leden van het ondersteunend comité in België. Van zodra de werken gestart zijn nodigt Emile geïnteresseerde Lokeraars uit om het project te komen bezoeken.

Reeds gerealiseerd

  • De volvo-camion is goed en wel aangekomen in Kananga. De coöperatie heeft ervoor gezorgd dat de vrachtwagen aangepast werd aan de slechte wegen in Congo en nu beter geschikt is voor lokaal vervoer. In afwachting van het gebruik voor de bouwwerken voor de school, rendeert de camion nu reeds. De camion doet namelijk transporten in de streek o.m. in het kader van de PAM in Kananga (het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties).
  • Op het bouwterrein zijn de bewoners van Luyamba reeds begonnen met het zaaien van maïs (2ha) onder begeleiding van een landbouwingenieur uit Kananga.
  • Een gebouw van 5 op 7 meter is gebouwd met lokale materialen (bakstenen) om het didactisch materiaal dat reeds ter plekke is te bewaren.
  • COOMIAP (de partnerorganisatie van vzw Elasha) maakt deel uit van een pilootproject voor conflictvrije en traceerbare fairtrade-diamant. Dit project (OrigemA) is een samenwerking van de coöperatie, het Antwerp World Diamond Center, het ministerie van mijnbouw en de ngo RESOLVE/DDI.

 

KINDEREN MINDER VAAK ZIEK    
De inwoners gebruiken sinds november 2023 het propere water om te drinken, eten klaar te maken, zich te wassen en hun kleren te wassen. 
Het effect ervan is duidelijk waarneembaar. Dankzij deze betere hygiënische voorwaarden zijn kinderen en volwassenen minder vaak ziek. 
 

EEN VOEDSELBOS VAN 10 HA (1.000 BOMEN)
Na de twee drinkwaterpunten op het terrein van de school wordt er gewerkt aan gezonde en gevarieerde voeding. Dankzij de subsidie van de provincie Oost-Vlaanderen en reeds een mooi bedrag aan giften van onze donateurs kan bio-ingenieur samen met mensen van de partnerorganisatie en enkele dorpsbewoners  beginnen met het planten van het voedselbos. De aanplant wordt gespreid over drie jaar.  De doelgroep zijn de inwoners van Luyamba en uiteraard de leerlingen en leerkrachten van de toekomstige chool. In de omliggende dorpen zal het voedsel aan marktprijs worden verkocht.

16.000 BAKSTENEN VOOR DE SCHOOL  
vzw Elasha en onze partnerorganisatie COOMIAP zijn gestart met het maken van bakstenen op ambachtelijke wijze. Op het grondgebied van Luyamba zelf is er een site met geschikte kleigrond. Een gespecialiseerde ploeg verricht dit zware en delicate werk. Dit is mogelijk dankzij de toelage(n) van de Mondiale Raad Lokeren, verschillende van onze donateurs en een grote tussenkomst van COOMIAP. 
Om de vele bakstenen te vormen werken ze met 5 ploegen tegelijk.  De bakstenen worden daarna deskundig opeen gestapeld met onderaan een opening voor het vuur. De oven wordt helemaal met modder bedekt en vervolgens aangestoken om  gedurende 2 à 3 dagen te branden. Er waren vijf ovens in werking. Daarna wordt het geheel ontmanteld. 
Hoe geraken de bakstenen dan van de kleisite naar het bouwterrein? Er zijn geen wegen, alles gebeurt per fiets of te voet. Maar de bevolking werkt graag mee, want zo dragen ze bij tot de bouw van de school. 
In het voorjaar 2025  volgt een nieuwe bakstenen-campagne. Zo komt de bouw van de school in zicht en kunnen kinderen uit de wijde omgeving eindelijk naar school! Al deze werken scheppen in het dorp en zelfs de omliggende dorpen een sfeer van optimisme en energie om te werken aan een beter leven. 

====

Vrijwilligers

Dit project aanvaardt vrijwilligers om ondersteuning te bieden bij zowel de noord- als/of de zuidwerking. 

Contact

Els Van Waes
els.vwaes@gmail.com

Meer over Elasha: een scholencomplex in Luyamba